Bratislava privíta najväčšiu prehliadku francúzskych filmov

20.02.2014 Bratislava

Bratislava 20. februára (TASR) – Nové podujatie Týždeň francúzskeho filmu Créme de la créme pripravuje Film Europe Media Company s Francúzskym kultúrnym inštitútom (FKI) na Slovensku. Prehliadka filmov sa uskutoční od 6. do 12. marca v bratislavskom Pisztoryho paláci.

"Je to výber ocenených a ďalších najlepších francúzskych filmov z posledných rokov. Denne sa vystrieda päť – šesť filmov v dvoch miestnostiach. Sú v tematických kategóriách o láske, experimentoch, formách humoru či rebéliách. Bude to filmový maratón," na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave predstavila nové podujatie riaditeľka kinodistribúcie spoločnosti Film Europe Media Company Eva Ujlaková.

Podľa prezidenta tejto spoločnosti Ivana Hronca to bude najväčšia a najkomplexnejšia prehliadka francúzskeho filmu na Slovensku. "Chystáme aj jedno veľké prekvapenie v Pisztoryho paláci. Nič také ste ešte nevideli," prisľúbil Hronec.

Vybrané filmy boli doteraz uvedené iba v limitovanej a festivalovej distribúcii. Z celkového počtu 28 je šesť filmov, ktoré budú mať na Slovensku premiéru. Sú to S Moliérom na bicykli, Moja vlasť, Operation Libertad, Hvezdár, 17 dievčat a Veľké preteky. Tento vtipný film so športovou tematikou o cyklistických pretekoch Tour de France otvorí týždňové podujatie. Filmové projekcie spestrí sprievodný odborný a ďalší program.

"Týmto podujatím chceme ešte viac zviditeľniť francúzsku kinematografiu na Slovensku, aj keď náš film je u vás dosť zastúpený a poznáte mnohých francúzskych hercov," zdôvodnil riaditeľ FKI Michel Pouchepadass.

Po Bratislave uvidia filmy z tejto prehliadky v ďalších 16 kinách v 12 slovenských mestách.
 

Vyberte región